Bästa dataspelen genom alla tider

Allt handlar om egen uppfattning, erfarenhet och upplevelse som de allra bästa spelen har gett dig och mig och att vi helt enkelt samsas om vilket spel som är bäst. För att underlätta något för gruppen som har gjort urval och tillslut tagit fram en topp-tio lista så finns det självklart några parametrar att utgå ifrån. Vi har stolpat upp några kolumner såsom just upplevelse, avtryck i spelindustrin och underhållningsvärde.

Förutom de nämnda mjuka värdena har vi tittat på grafik och tekniska lösning som relaterat till det år eller årtionde som spelet släpptes för att kunna jämföra med varandra. Listan var lång från början men de många namnen har stötts och blötts på olika sätt och hela tiden minskat i antal, för att tillslut skapa en 10-i-topplista som gruppen kan enas om. Ett hårt men också väldigt kul och engagerande uppdrag.

10 till 6 plats

Super Mario 64 var uppgraderingen som verkligen gick hem och blev mallen för många av de kommande 3D spelen och Mario blev världens mest kända rörmokare. Spelet släpptes 1996 och är en riktig klassiker. Super Mario liksom nästa spel, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, utvecklades för spelkonsolen Nintendo 64. Skaparen Miyamoto höll vad han lovade när han utvecklade ett av de bästa spelen genom tiderna.

Ett multispel från 2013, ett briljant GTA-spel, hamnar på listan. Grand Theft Auto 3 skapade fler nyheter som skrev om genren helt. Kojimas nyskapande spelsätt och hans universum skapade en ny upplevelse med spelet Metal Gear Solid 3 och är än idag känt för en av de mest överraskande actionsekvenser någonsin. Med sin utopiska design och spelmekanik förändrades spelvärlden med Halo: Combat Evolved. En ren klassiker som vi gärna återvänder till än idag

5 till 1 plats

Super Nintendo och Super Mario World från 1992 var en stor satsning som satte spår och räknas idag oavsett kategori till ett av världens bästa spel, av alla. PC spelet Half-Life 2 kom 2004 och var en stor uppföljare till 1:an. Fräcka vapen, kuslig dystopi och fenomenal grafik. Det tredje äventyret om Zelda klassar in på listans högsta halva och är än idag ett gigantiskt äventyrsspel av högsta klass.

Dune är ett PC spel som hade sin tid som outstanding, idag är det omsprunget, men vi vill ändå komma ihåg det som spelet med flaggan i topp. X-Com: Enemy Unknown från 1993 är ett av de tidigaste och bästa strategispelen någonsin och vi ger gärna andraplatsen åt det här spelet. Vår vinnare är Playstationspelet från 2013, The Last of Us som satte design och grafik högt på listan. Vi listar det som etta!