Blood in Blood Out

Det här är en riktig klassiker. Hela filmen kretsar kring tre killar som bor i östra Los Angeles i USA som präglas av fattigdom och gängkriminalitet. Vi får följa de tre killarna genom livet och dess öden. De tillhör det latinamerikanska gänget Vatos Locos och slåss med jämna mellanrum mot det rivaliserande gänget Tres Puntos. Huvudpersonerna är Miklo Velka, ett halvblod med en latinamerikansk mamma och en rasistisk vit pappa. Hans två bästa kompisar är bröderna Cruz och Paco. Paco är en riktig hårdning. Han var tidigare boxare och är lite avigt inställd till Miklo eftersom han är vit. Paco är även den drivande kraften i gänget och den som driver Miklo till att ställa till med lite dumheter tidigt i filmen. Cruz är mer artistisk och lite lugnare i temperamentet. Det kommer förekomma mycket spoilers i texten så har du inte redan sett filmen så gör det omedelbart. Kan även tipsa om att den finns gratis på youtube.

Filmen börjar med att Miklo kommer tillbaka till östra LA efter att ha jobbat hos sin pappa i Las Vegas. Det dröjer inte länge förrän han, Paco och Cruz hamnar i blåsväder efter att de ser de rivaliserande gänget Tres Puntos spraya sin ”tag” i deras område. Ivrigt påhejad av Paco så smyger sig Miklo fram och slår sönder bakrutan på deras bil. Som hämnd för det smyger sig Tres Puncos på Cruz när han ligger och myser med en tjej i en bil. De släpar ut honom ur bilen, skär bort hans Vatos Locos-tatuering från handen och släpper ned honom med ryggen först en stolpe så han bryter ryggen. Vatos Locos hämnas snabbt och hårt. Hämden resulterar i att Miklo skjuter ihjäl ledaren för Tres Puntos, som kallas för Spider. Han blir också skjuten i magen själv. De blir tagna av polisen och Paco får välja mellan fängelse eller militären medan Miklo inte får något val. Han åker raka vägen till finkan. Det värsta fängelset i USA San Quentin.

Cruz blir beroende av sina smärtstillande som han tvingas äta på grund av ryggen. Det dröjer heller inte länge förrän han blir beroende av stakare droger. Han ägnar sig mycket åt sin konst och de små inkomster han får från konsten går åt till knark för honom och hans kompisar. Hans missbruk leder också till att hans lillebror dör av en överdos då Cruz somnat i soffan och har sin knarkspruta framme så provar lillebrodern att injicera sig själv vilket leder till hans död. Cruz blir förskjuten av sin familj som ger honom skulden för broderns död. Vilket leder till att Cruz går ner sig ännu djupare. Paco som blir polis efter sin militärtjänstgöring är den som får bäst ordning på sitt liv. Han jobbar på knarkroteln vilket gör att hans vägar kommer att korsas med Miklos senare i filmen.

Miklo blir varmt välkomnad på San Quentin. Han får snabbt lära sig att det finns tre olika grupperingar i fängelset. Det vita gänget Aryan Vanguards ”The Polarbears” som leds av den vita nazisten Red Ryder. Det svarta gänget BGA (Black Guerilla Army) som leds av Bonifide och det latinamerikanska gänget La Onda som leds av Montana. Polarbears säger från början att Miklo, som är vit, borde hålla sig till dem. Miklo däremot som identifierar sig själv som Latinamerikan är inte intresserad av att gå med nassarna utan vill vara med i La Onda. La Onda däremot ser honom som vit och accepterar honom inte i gänget. Miklo lyckas få till ett samtal med Montana som går med på att ta med honom i gänget, förutsatt att han dödar en av deras mäktigaste motståndare. La Ondas motto är Blood in Blood out vilket innebär att man måste döda någon för att komma med i gänget, och man lämnar endast gänget genom att dö. Eftersom han är vit och egentligen inte passar i gänget så måste hans mörda någon storprofil som gynnar gänget stort. Hans måltavla blir Big Al. En viting som jobbar i matsalen och även samarbetar med några av fängelsevakterna. Big Al är den som har hand om alla spel i fängelset och tjänar ganska stora pengar på det tillsammans med fängelsevakterna. Big Al har också ett stort samarbete med Red Ryder.
Steg ett blir då att komma nära Big Al vilket Miklo gör genom att börja jobba i köket med honom. Big Al är också homosexuell, i alla fall i fängelset, och är riktigt sugen på Miklo vilket gör att han snabbt kommer nära honom. Efter en tid är det dags att röja honom ur vägen och det hela planeras väl. Resultatet blir att fängelsevakten Bob vet att det är Miklo som mördat Big Al och även tagit beslag på hans spelbok och pengar. I den spelboken finns Bobs namn vilket gör att Miklo kan utpressa honom till att hålla tyst om det han vet och att det nu är Miklo och La Onda som tagit över spelmarknaden i fängelset.

Det hela eskalerar och Miklo tar sig högre och högre upp i hierarkin inom La Onda. Han passar också på att utbilda sig i fängelset och har till sin frigivning tagit sin examen i fängelset. Livet utanför murarna är dock inte helt lätt för en gammal kåkfarare och efter att Miklo blivit lurad av sin nya chef som anställer gamla fänglsegäster tappar han tron på sina möjligheter. Han bestämmer sig därför för att vara med och råna en värdetransport. Rånet går åt skogen och en av de som från början skulle vara med i rånet, men som blev utesluten tipsar polisen och när rånet genomförs är Paco på plats. Miklo försöker fly till fots med Paco efter sig. Det hela slutar med att Miklo försöker springa därifrån i tron om att Paco inte kommer att stoppa honom men Paco skjuter honom i benet och skottet träffar så illa att Miklo måste amputera ena benet från knät och nedåt. Han åker också tillbaka till fängelset som straff för rånet.
I fängelset blir Miklo också nära vän med Magic som också är en La Onda-medlem. När han saknar sitt ben så är han ett enkelt mål för de andra och Magic blir lite av hans livvakt. Tillsammans kämpar de för att stärka La Ondas ställning i fängelset, och utanför och det blir en kamp som de måste offra mycket för att vinna.
Blood in Blood out är en fenomenal film. Under ungefär 3 timmar får vi följa de tre huvudpersonerna genom diverse tragiska livsöden och det är en film som innehåller både spänning, drama och tragedi. Det är en riktig klassiker och den är oerhört bra.