De bästa filmerna enligt IMBD

IMDb är en Internet-baserad filmdatabas som faktiskt är den äldsta och största i sitt slag. Plattformen grundades av Col Needham år 1990 och i databasen finns ungefär 3,5 miljoner filmer, tv-serier och övriga televisionsprogram. Fokus ligger på engelskspråkiga filmer, men även utländska filmer finns med i databasen. IMDb upprätthåller en lista på de 250 högst rankade filmerna, “Top rated movies”, som baserar sig på användarnas och övriga besökares omdömen.

1. The Shawshank Redemption

“The Shawshank Redemption” innehar första plats på IMDb:s topplista. Detta är en amerikansk film, regisserad av Frank Darabont, som hade premiär 1994. Filmen handlar om de två fångarna Andy och Red, Tim Robbins och Morgan Freeman, som träffas och blir vänner samtidigt som de stöter på en del problem längs vägen. Filmen nominerades till sju Oscars, bland annat för bästa film då den hade premiär, men vann inget. I juni 2019 hade filmen 9,3/10 stjärnor på IMDb och filmen har varit högst rankad i databasen under en lång tid.

2. Gudfadern

“Gudfadern” är en amerikansk film regisserad av Francis Ford Coppola som hade premiär 1972. Filmen har belönats med Oscar-pris för bästa film, bästa manlige huvudroll och bästa manus efter förlaga. Dessutom har filmen vunnit fem Golden Globe-priser, bland annat för bästa spelfilm inom drama. Filmen utspelar sig 1945–1955 och handlar om den italiensk-amerikanska maffiafamiljen Corleone. Huvudrollen, gudfadern Don Vito Corleone, spelas av Marlon Brando, som också fick den ovannämnda utmärkelsen för bäste manlige huvudroll. På IMDb har filmen fått betyget 9,2/10 stjärnor i juni 2019.

3. Gudfadern del II

“Gudfadern del II” är en fristående fortsättning på “Gudfadern”. Även denna film är regisserad av Francis Ford Coppola och hade premiär två år efter originalfilmen, år 1974. Huvudrollen har här antagits av Robert De Niro och filmen handlar om den italiensk-amerikanska maffiafamiljen Corleones tidiga öden. På Oscarsgalan år 1975 vann filmen sex Oscar-priser av sammanlagt elva möjliga nomineringar, bland annat för bästa film och bästa regi. Dessutom har den vunnit både Golden Globe och BAFTA. Filmen har fått 9/10 stjärnor på IMDb i juni 2019.

På IMDb kan användare också dela med sig av trivia gällande filmerna som finns listade, vilka kan vara intressanta att läsa. Några intressanta trivia som finns om “Gudfadern del II” är dessa:

1.Enligt IMDb behövde Robert de Niro spendera fyra månader med att lära sig den sicilianska dialekt som hans karaktär skulle tala. Han bodde också på Sicilien tre månader för att lära sig dialekten.

  1. De Niro och Brando är hittills de enda skådespelarna som vunnit samma pris för att ha spelat samma roll (bästa manlige huvudroll för Don Vito Corleone).

Fjärde och femte plats

På fjärde plats finner vi filmen The Dark Knight från 2008 som är en brittisk-amerikansk superhjältefilm regisserad av Christopher Nolan. Filmen är baserad på DC Comics seriefigur Batman och är en uppföljare till Batman Begins från 2005. Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart och Maggie Gyllenhaal innehar huvudrollerna. I filmen får vi se Batman i strid med sin ärkefiende Jokern och hans rivalitet med åklagaren Harvey Dent om Rachel Dawes kärlek.

Den femte bästa filmen enligt IMDB är 12 edsvurna män från 1957. Detta är en amerikansk dramafilm som var regisserad av Sidney Lumet. Filmen handlar om en tolvmannajury som är i kris. Dramat var baserat på en tv-pjäsen ifrån 1954 med samma namn. I huvudrollerna kan vi se Henry Fonda, Lee J. Cobb, Ed Beglet, E.G Marshall, Edward Binns, John Fiedler, Martin Balsam, Jack Klugman och Jack Warden.

Sjätte och sjunde plats

Schindlers List är en 1900-tals historisk dramafilm från USA och ligger på sjätte plats av de bästa filmerna enligt IMBD. Filmen kom 1993 och är regisserad av Steven Spielberg, men skriven av Steven Zaillian. Handlingen kretsar kring en tysk affärsman vid namn Oskar Schindler. Genom att låta dem arbeta i sina fabriker lyckas Schindler att rädda nästan 1 200 judar från förintelsen. Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes och Amon Göth innehar huvudrollerna

Som sjua hittar vi Sagan om konungens återkomst – den avslutande delen i Sagan om ringen-trilogin. Filmen släpptes 2003 och regisserades av Peter Jackson. Den handlar om slutskedena av Ringens krig, där Sauron försöker att erövra Midgård en sista gång. Det är upp till Gandalf och Aragorn att slå tillbaka. Vi får följa Frodo och hans trogna vän Sam Gamgi på deras resa till Domedagsbergets eldar där de ska förstöra ringen en gång för alla.