De bästa TV-serierna enligt IMDb

IMDb, eller Internet Movie Data base som det står för, är den största, internationella rankningssidan för film och TV-serier. Förutom att hitta information om skådespelare och personal inom filmindustrin kan man som registrerad användare ge betyg på filmer och TV-serier. Betyget går från 0–10 och visas för alla, även de som inte är registrerade användare. Utifrån användarnas betyg skapar IMDb en lista över de bäst rankande TV-serierna och filmerna, vilken fungerar bra som guide för att hitta intressanta saker att titta på.

Game of Thrones

På IMDb:s lista finns den kritikerrosade serien Game of Thrones (2011). Game of Thrones är en fantasyserie baserad på George R.R. Martin bokserie Sagan om is och eld. Handlingen är en komplex historia som följer flera olika berättarlinjer. Historien utspelar sig på Westeros och Essos och innehåller politiska drama, maktspel, våld, sex och kärlek. Serien anses vara en av de dyraste i filmhistorien, men så har den också vunnit en rad utmärkelser genom åren. Den åttonde och sista säsongen visades i april och maj 2019.

Kriminaldraman

Serier som The Wire (2002) och Breaking Bad (2008) har fått höga betyg av IMDb:s användare. The Wire skildrar polisens arbete med brottslighet så som droghandel, och är skriven av den tidigare kriminalreportern David Simon. The Wire har hyllats världen över, även i Sverige efter att SVT sände den 4 juli 2003. Breaking Bad handlar om högstadieläraren Walter som får cancer och börjar tillverka metamfetamin för att kunna försörja sin familj, och dras på så sätt in en kriminell härva. Sista avsnittet visades 2013, men 2015 släpptes spin-off serien Better Call Saul.

Verklighetsbaserat drama på topp

Topp 10-listan på IMDb är helt klart dominerad av dokumentärserier. Alastair Fothergills Planet Earth och uppföljaren Planet Earth II, är båda naturdokumentärserier om vår planet. Andra dokumentärserier på listan är BBC:s Our Planet, som visar djurens habitat världen över, och Blue Planet II som tar med tittaren ner i världens hav. Serien Cosmos är även den en dokumentärserie, men till skillnad från de andra på listan handlar den inte om naturen, utan om vetenskap, tid och rymd. I serien medverkar den kände astrofysikern Neil deGrasse Tyson.

På första plats finns den nyutkomna HBO-serien Chernobyl (2019), ett historiskt drama med Stellan Skarsgård i en av rollerna. Serien skildrar Tjernobylolyckan 1986 och hur man försökte rädda situationen. Karaktärerna är baserade på verkliga människor. Även om allt inte överensstämmer med verkligheten ger serien tittaren en god överblick av vad som hände. Även den historiska dramaserien Band of Brothers är med på listan. Band of Brothers visades första gången 2001 på HBO, och utspelar sig under andra världskriget. Handlingen kretsar kring det amerikanska E-kompaniet, och baseras på forskning och intervjuer med krigsveteraner.