Den nya omtalade Jokerfilmen

I den nya Jokerfilmen, som har premiär den 4 oktober, får vi se en inblick i Batmans psykotiska ärkefiende Jokerns liv. Filmen har blivit en av årets mest omtalade filmer. Huvudrollen spelas av Joaquin Phoenix och filmen är regisserad av Todd Phillips. Den har redan diskuteras av kritikerna och fått blandade betyg.

Det som är mest överraskande med den växande debatten, är att det hittills endast är utvalda filmkritiker som ha sett filmen. Den stora debatten om Jokern är från personer som inte har sett filmen. Detta är ett bevis på att den ikoniska superskurken är ett populärt diskussionsämne där han både hyllas och sågas.

Vad säger Joaquin Phoenix som spelar huvudrollen som Jokern?

I en intervju säger Joaquin Phoenix att “en del av glädjen i filmen är hur publiken interagerar med filmen och vad de tycker om karaktären. När vi kom till den del i filmen där vi kände att vi skulle komma med en definitiv anledning, backade vi och hittade ett sätt att tvista det lite.”

På så vis har Todd Phillips och Joaquin Phoenix skapat ett resultat som gör att Jokern blir en spegling av sin publik. Phillips nämner att filmen inte är en del av DC-filmerna, medan publiken och fans har försökt se hur den tidsmässigt passar in i DC-världen. Åldersgapet mellan Jokern och Batman är något som diskuteras.

Åldersgapet mellan Jokern och Batman

I filmen spelas Bruce Wayne av en yngre skådespelare. Todd Phillips vill inte svara på frågan hur gammal Arthur är och ingen av karaktärerna har uttryckligen fått sin ålder specificerad i filmen. Med denna logik, när Bruce blev Batman, skulle Arthur vara mycket äldre än den traditionella Jokern – vilket skapade en spännande reaktion hos publiken.

Jokern har alltid varit en otydlig figur som kan skapa enorm skräck. Hans existens i serier har mötts med frågor om författare och konstnärer ibland går för långt i att skildra hans ärkefiende. Phillips menar på att vi får tolka filmen hur vi vill, men att tolkningen av filmen är grundad i vår verklighet.