Friends

Friends, eller Vänner som den heter på svenska är en ganska gammal serie. Den började sändas 1994, så ganska precis 20 år sedan. Även om serien är lite mossig med dagens mått mätt så är det en väldigt bra humorserie. Om man inte kräver att serierna man tittar på är purfärska så är det här ett riktigt bra alternativ. Den sändes i 10 år innan serien lades ned. Handlingen kretsar kring ett kompisgäng på 6 personer som bor i New York. Det är tre killar och tre tjejer med en härlig dynamik i karaktärernas personligheter. Monica och Ross är syskon. Monica är kock och Ross är akademiker. Han har doktorerat inom paleontologi och det är ett stående skämt i serien att han kallar sig för Dr Ross Geller medan de andra hävdar att han inte alls är någon doktor, med motiveringen att endast en medicindoktor är en riktig doktor. Ross bästa kompis från high school är Chandler Bing och Monicas bästa kompis från den tiden är Rachel Green. Ross har sedan high school varit förälskad i Rachel och hon är hans drömtjej på alla sätt och vis. De två sista karaktärerna är Joey Tribbiani och Phoebe Buffay. Joey kommer in i gänget när Chandler letar efter en ny rumskamrat till hans lägenhet och Joey blir den som får flytta in. Hur Phoebe kommit med i gänget minns jag inte så här på rak arm men hon och Monica känner varandra på något sätt och har även de bott ihop under en tid.

Serien börjar med att alla i gänget, förutom Rachel sitter på deras favoritcafe Central Perk i New York och fikar. Ross är hjärtekrossad då hans skilsmässa precis gått igenom och hans ex-fru lämnade honom för en kvinna. De sitter på Caféet och Ross säger “I just wanna be married again” när dörren till fiket slås upp och in springer en kvinna i sin bröllopsklänning. Chandler, gruppens komiker säger direkt “and I just want a milliondollars” och tittar mot dörren med öppna händer. Det är Rachel som lämnat sin man vid altaret. Kort därefter är vi i Monicas lägenhet där Rachel pratar med sin pappa i telefon och gör klart att hon tänker stanna hos Monica och så flyttar Rachel in till Monica och deras resa tillsammans tar sin start.

Här har ni de första minuterna i avsnittet jag precis talat om.

Vänner är en komediserie där avsnitten någorlunda hänger ihop. Varje avsnitt har en egen fristående story men den har även en röd tråd genom hela serien. En del av denna röda tråd är Ross och Rachel som antagligen är världens mest kända TV-romans, i alla fall för 10 år sedan. Med tre killar och tre tjejer i ett så tight gäng så kommer det uppstå lite spänningar på flera sätt. Det är egentligen svårt att beskriva vänner utan att avslöja en massa spoilers. Så beskrivningen av handlingen får stanna här. Har du inte sett Vänner så ge den ett försök. Det är en fenomenal serie med bra humor, fängslande intriger och en vacker kärlekshistoria vars blotta tanke tårfyller mina ögon. Vänner lyckas bland all humor på något sätt fånga känslan och bilden av äkta kärlek, tillsammans med de motgångar och svårigheter som det innebär. Den lyckas också förmedla den värme och kärlek som omsluter ett gäng av riktiga vänner som, trots sina duster, alltid står vid varandras sida i vått och torrt.