Serier

Gillar man TV-serier så kommer här några som man bara inte får missa.

Friends
Friends, eller Vänner som den heter på svenska är en ganska gammal serie. Den började sändas 1994, så ganska precis 20 år sedan. Även om serien är lite mossig med dagens mått mätt så är det en väldigt bra humorserie. Om man inte kräver att serierna man tittar på är purfärska så är det här ett riktigt bra alternativ. Den sändes i 10 år innan serien lades ned. Handlingen kretsar kring ett kompisgäng på 6 personer som bor i New York. Det är tre killar och tre tjejer med en härlig dynamik i karaktärernas personligheter. Monica och Ross är syskon. Monica är kock och Ross är akademiker. Han har doktorerat inom paleontologi och det är ett stående skämt i serien att han kallar sig för Dr Ross Geller medan de andra hävdar att han inte alls är någon doktor, med motiveringen att endast en medicindoktor är en riktig doktor. Ross bästa kompis från high school är Chandler Bing och Monicas bästa kompis från den tiden är Rachel Green. Ross har sedan high school varit förälskad i Rachel och hon är hans drömtjej på alla sätt och vis. De två sista karaktärerna är Joey Tribbiani och Phoebe Buffay. Joey kommer in i gänget när Chandler letar efter en ny rumskamrat till hans lägenhet och Joey blir den som får flytta in. Hur Phoebe kommit med i gänget minns jag inte så här på rak arm men hon och Monica känner varandra på något sätt och har även de bott ihop under en tid.

Serien börjar med att alla i gänget, förutom Rachel sitter på deras favoritcafe Central Perk i New York och fikar. Ross är hjärtekrossad då hans skilsmässa precis gått igenom och hans ex-fru lämnade honom för en kvinna. De sitter på Caféet och Ross säger “I just wanna be married again” när dörren till fiket slås upp och in springer en kvinna i sin bröllopsklänning. Chandler, gruppens komiker säger direkt “and I just want a milliondollars” och tittar mot dörren med öppna händer. Det är Rachel som lämnat sin man vid altaret. Kort därefter är vi i Monicas lägenhet där Rachel pratar med sin pappa i telefon och gör klart att hon tänker stanna hos Monica och så flyttar Rachel in till Monica och deras resa tillsammans tar sin start.

Här har ni de första minuterna i avsnittet jag precis talat om.

Vänner är en komediserie där avsnitten någorlunda hänger ihop. Varje avsnitt har en egen fristående story men den har även en röd tråd genom hela serien. En del av denna röda tråd är Ross och Rachel som antagligen är världens mest kända TV-romans, i alla fall för 10 år sedan. Med tre killar och tre tjejer i ett så tight gäng så kommer det uppstå lite spänningar på flera sätt. Det är egentligen svårt att beskriva vänner utan att avslöja en massa spoilers. Så beskrivningen av handlingen får stanna här. Har du inte sett Vänner så ge den ett försök. Det är en fenomenal serie med bra humor, fängslande intriger och en vacker kärlekshistoria vars blotta tanke tårfyller mina ögon. Vänner lyckas bland all humor på något sätt fånga känslan och bilden av äkta kärlek, tillsammans med de motgångar och svårigheter som det innebär. Den lyckas också förmedla den värme och kärlek som omsluter ett gäng av riktiga vänner som, trots sina duster, alltid står vid varandras sida i vått och torrt.

Breaking Bad
Här är en helt annan typ av serie. Den är betydligt nyare och inte alls humoristisk på samma sätt som Vänner. Breaking Bad handlar om en otroligt överkvalificerad kemilärare som diagnostiseras med lungcancer. Han har en fru och en 16 årig cp-skadad son. Frugan är också gravid och de väntar ett andra barn. Walter, som kemiläraren heter, inser att han inte har så lång tid kvar att leva och som kemilärare så har han inte så starkt kapital heller. Walther följer med sin svåger Hank som är DEA-agent på en ride along där de gör ett tillslag mot en liten chrystal meth-fabrik. En person kommer undan från tillslaget. Walther ser när han flyr och känner igen honom. Det är Walters gamla elev Jessie Pinkman. Walter bestämmer sig för att säkra sin familjs framtid efter att han gått bort och tar kontakt med Jessie och ber om hjälp. Walther kan kemin bakom produktionen och Jessie är en knarklangare och hans uppgift blir att sälja deras produkt. Walther och Jessie slår sig, efter vissa svårigheter, ihop och börjar koka meth tillsammans. De möter en del motgångar men deras produkt gör sig snart känd som den bästa meth som någonsin funnits och alla vill ha tag på den. Ger man sig in i knarkbranschen så är det inte alltid helt lätt när man bara är två, förhållandevis harmoniska och icke-våldsamma personer, som ska försöka att handskas med yrkeskriminella. Serien fortsätter genom många säsonger och anledningen är att behandlingen mot Walthers cancer är framgångsrik och han tillfrisknar. Han vill däremot inte sluta att tillverka sitt knark.

Serien är spännande, otroligt enerverande och stundvis jobbig att titta på. Skyler, Walthers fru, är ibland så otroligt enerverande att det är svårt att sitta kvar vid TVn av ren frustration. Serien följer en röd tråd och man måste börja se från början och titta på avsnitten i kronologisk ordning om man vill få ut så mycket som möjligt av serien. En sak serien verkligen lyckats med är att porträttera Walthers förändring. I säsong 1 där han är den blyga och anspråkslösa kemiläraren utan några pengar eller någon direkt framtidstro till den stenhårda methtillverkaren Heisenberg (ett pseudonym han ger sig själv). Letar du efter en spännande och riktigt välgjord serie med mycket vändningar och stort underhållningsvärde så är Breaking Bad ett fenomenalt val.