Fräscha upp ditt boende

Det finns några enkla medel som kan göra att ett boende blir mer attraktivt och mer behagligt att bo i. Det handlar här inte om några större ingrepp som kostar en massa pengar utan mer om hur man med små medel kan nå en förändring till det bättre. Ofta så byter man ut saker som egentligen skulle gå att lagas och detta är både onödigt och kostsamt – det finns bättre lösningar som dessutom ger ett snyggare resultat.
Vi tänkte därför rada upp några saker som man kan göra i sitt hem och som inte bränner hål i plånboken. Att renovera och restaurera är roligt så passa på att testa de här små tipsen.

  • Måla om. Här handlar det alltså om att man byter färg på exempelvis en- eller flera väggar i sitt hus. Välj gärna ett vitt material som skänker huset ett lugn och som samtidigt ger ett fräschare intryck. En bortglömd detalj i att måla om är också taket. Titta upp i ditt tak och du kommer säkerligen att upptäcka både sprickor, flammor och fläckar; måla om detta med hjälp av en roller och du kommer direkt att se en stor skillnad till det bättre.
  • Golvslipning. Då vi ändå är inne på taket så kan du lika gärna vända din blick nedåt och se över ditt golv. Många golv skulle må bra av en golvslipning och detta då de nöts hela tiden. Att då- och då genomföra en golvslipning i Stockholm håller golven fräscha. Det är bättre att genomföra en golvslipning av ett äldre golv än att helt byta ut det mot ett nytt. Äldre golv är både snyggare och håller en högre kvalitet – genom en golvslipning tar du fram det bästa ur detta gamla, härliga hantverk.
  • Fixa till gamla möbler. Här har vi verkligen ett roligt projekt. Genom att slipa och måla om exempelvis stolar så slipper man köpa nya. Det här är enklare än vad du tror och i detta ligger också en tanke om vår miljö. Vi måste sluta upp med det här slit-och-släng-samhället som pågått under en längre tid. Restaurera och laga är melodin och – precis som vid en golvslipning – så handlar det om att ta fram det bästa ur ett gammalt hantverk. Att en stol ser sliten ut fixar man lätt på egen hand. Passa på att kontakta en möbeltapetserare om du exempelvis behöver byta ut tyg på soffan eller på något hörn av fåtöljen – betydligt billigare än att köpa nytt. 
  • Städa. Självklart; håller man rent hemma så blir det också per automatik fräschare. Ta som vana att åtminstone städa minst två gånger i veckan och lägg extra fokus på kök och badrum. Håller man dessa rena så avspeglas det i hela huset.

Där var några nycklar som kan öppna många dörrar till ett fräschare hem. De flesta klarar man på egen hand och kostar således inte så mycket. Det handlar här om materialkostnader och eventuellt då hyra av maskiner för golvslipning. Detta brukar en golvfirma kunna ställa upp med och det kostar heller inte så mycket. Då det gäller färg så är denna kostnad också låg och ska ses som en investering i sitt hus. Ibland måste man lägga ner några kronor för att trivas också, eller hur?