Vanligt förekommande ämnen inom populärkulturen

Att en del ämnen ständigt återkommer i filmer och böcker beror inte på att romanförfattare och manusförfattare har dålig fantasi och en benägenhet att kopiera varandra. Nej, det handlar helt enkelt om att vissa ämnen är så pass intressanta att berätta om och som egentligen är som en outsinlig brunn där en skicklig författare bara kan ställa sig och ur de smaskiga detaljer som finns där under ytan. Gemensamt för dessa ämnen är att det här inte handlar om vare sig tomtar, troll eller hober på jakt efter ringar; nej, de ämnen som verkligen går att återanvända är ofta direkt hämtade ur det vanliga livet och går att applicera på vem som helst.

Något som också är den stora förklaringen till varför dessa ämnen är så populära; som författare så måste man hitta en gemensam nämnare med sina läsare och därför skriva något som vanligt folk både kan relatera till och känna igen. Vilka är då dessa ämnen? Ja, på rak arm kan man dra fram tre stycken exempel som får illustrera det vi menar här och vi skriver ned dessa i punktform så att de blir lite enklare att hålla isär.

  • Krig. Tyvärr, ska man här tillägga; att man känner igen sig i krig är ju inte tudelat positivt och för många handlar det om en traumatisk upplevelse som lämnar ärr för livet. Det är dock viktigt att berätta om ett krig vedervärdighet och kanske kan en välskriven roman eller en film få människor att inse det vansinniga i att kriga om ett land, en gräns, religion eller någon naturresurs. Till de populäraste böcker och filmer om just krig kan här nämnas; Full Metal Jacket, Schindlers List, Moment 22, Farväl Till Vapnen och De nakna och de döda.
  • Vårdnadstvist. Här handlar det mer om ett fenomen som många kan relatera till och de flesta har någon gång varit i närheten av en vårdnadstvist. Antingen har man sett hur goda vänner skiljs år och måste genomföra en vårdnadstvist. En vårdnadstvist har – för en författare –d et mesta i form av familjegräl, hemligheter, uppslitande konflikter; kort sagt – en vårdnadstvist är en bra grundstomme för en författare att bygga vidare på. Det mest kända exemplet här gällande en vårdnadstvist i populärkulturen är filmen Kramer Vs Kramer där Dustin Hoffman och Meryl Streep skildrade de vedermödor som finns i en vårdnadstvist. 
  • Arvstvister. Här har vi verkligen ett ämne som många författare varit inne och berört och som ständigt är aktuellt. Att någon dör och familjemedlemmarna bråkar om kvarlåtenskapen är ingenting som är unikt utan något som händer överallt – både i stor och liten skala. Kort sagt här; för en författare är detta ämne en liten kolbit redo att finslipas till en riktigt vacker diamant.

Vidare kan vi här nämna saker som mordgåtor, otrohetsdramer och missbruk – av antingen substanser, alkohol, sex eller spel. Dessa ämnen är också vanligt förekommande och om vi här försöker hitta det gemensamma mellan allt från en vårdnadstvist till ett spelmissbruk så är det att läsarna känner igen sig och vill lära sig mer om andras upplevelser kring detta.